Dječak iz Koprivnice predsjedao Saborom

Na Međunarodni dan djeteta hrvatskom Sabornicom zavladala su djeca obilježavajući na svečani, ali i vrlo demokratski način 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta. U saborske klupe u pratnji svojih voditelja, sjela su djeca sudionici akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Među njima bili su i Matija Šimek i Paola Ferenčić iz Dječjeg gradskog vijeća Koprivnica, te predsjednica DND Koprivnica Jadranka Lakuš. Matiji je pripala posebna čast da održi pozdravni govor u ime svih članova DF i DGV iz cijele Hrvatske, te predsjedava svečanom sjednicom.
– Sve što nas veseli i potiče kao što je sretno odrastanje u voljenoj obitelji, bezbrižni školski dani, zanimljiva druženja i putovanja, uspjesi u sportu, glazbi, na školskim natjecanjima…. želimo sada i to jednako na cijelom teritoriju Hrvatske. Ne samo zato što dječja prava garantira Konvencija UN, nego zato što sutra više ne ćemo biti djeca. Stoga sve što možete i znate, učinite za nas djecu DANAS!- istakao je Matija, koji je o svojim promišljanjima o dječjim pravima dao izjavu i za HTV.
A što sve odrasli trebaju učini DANAS za djecu, sudionici sjednice iznosili su s puno argumenata, dostojanstveno i ozbiljno. Postavljali su i pitanja ministricama Blaženki Divjak i Vesni Bedeković, te na svoje probleme poput vršnjačkog nasilja, nesigurnosti u prometu, manjku kvalitetnih izvannastavnih i rekreativnih sadržaja, zamke interneta, pojave siromaštva,upozorili i dječju pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević, državne tajnike, savjetnicu predsjednice Republike te saborske zastupnike. Budući da su važni pokretači promjena, djeca su zatražila da ih donositelji odluka uključe u europske, nacionalne i lokalne političke dijaloge i to kao partnere za ostvarivanje uključivog društva.
Uoči saborske sjednice održana je i svečanost povodom 20. godina Akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” na kojoj su počasni naslov dobili Drniš, Slatina, Sv.Nedelja i Vižinada, te uručena priznanja za “Naj-akcije 2019”. Povelju je primio i grad Koprivnica za akciju KUL Hlebine-kultura,umjetnost i logorovanje.

Ljubav djeci prije svega