DND Koprivnica sadržajno obilježilo Dječji tjedan

Djeca vole tradicijske vještine

 

Lutkice, kutije za olovke, igračke za kućne ljubimce, nakit i medenjake mogu napraviti i djeca i to s puno radosti i uz malu pomoć odraslih. Pokazalo se to tijekom obilježavanja  Dječjeg tjedna koji je u Hrvatskoj bio posvećen Europskoj godini vještina, a u programu aktivnosti Društva naša djeca Koprivnica promoviranju tradicijskih podravskih vještina. Djeca su se iskušala u pletenju košara od šiba, izradi krpenih lopti i lutkica od komušina, spravljanju podravskih pogačica, medenjaka i džema od kopriva, kreiranju vlastitih ogrlica, narukvica  i ukrasa od vune, papira i tkanina. Osim što su naučila nepoznate vještine, djeca su shvatila da od starih majica, iskorištenih limenki, ostataka vune i špage mogu stvoriti nove korisne predmete. I neizmjerno su uživala u pomalo zaboravljenim igrama s krpenjačama.

  • Mnogi mališani po prvi puta su prosijali brašno kroz starinsko sito, sami miješali pekmez, vozili tačke s kukuruzom ili izradili lutkicu od komušina. Veselje i ponos koji su pri tome iskazali, najveća je nagrada volonterima Društva naša djeca Koprivnica koji su uložili više od 120 sati kako bi najmlađima približili stare podravske vještine. Upravo zahvaljujući toj požrtvovnosti volontera, kao i interesu škola i vrtića, te podršci Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice,Turističke zajednice grada Koprivnice i Bazena Cerine, na čemu od srca zahvaljujem, obilježavanje Dječjeg tjedna trajalo je nešto dulje, i to od 1. do 10. listopada. Održano je čak 17 radionica i igraonica u Koprivnici, Starigradu, Novigradu Podravskom, Peterancu i Goli na kojima je sudjelovalo više od 500 djece – ističe predsjednica DND Koprivnica Jadranka Lakuš.

DND je bilo aktivno i na tradicionalnom javnom okupljanju djece Koprivnice 4. listopada u Gradskom parku gdje je u radionicama starih vještina te na desetak punktova za tradicijske igre sudjelovalo nekoliko stotina djece iz koprivničkih škola i vrtića. Tradicionalno organizirana je i posjeta skloništu za pse Lajka u Novigradu Podravskom gdje su se djeca mogla družiti sa udomljenim pesekima, za njih izrađivati igračke, uživati u Bajkaonici na otvorenom i peći kostanje.

Ljubav djeci prije svega