Igračke koprivničkih mališana izložene u zagrebačkom Etnografskom muzeju

Na izložbi dječjih radova na temu igre i igračke održanoj u Etnografskom muzeju u Zagrebu u sklopu ovogodišnjeg projekta društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koju provode tvrtka Beiersdorf i Savez društava Naša djeca Hrvatske, predstavljeni su i radovi djece iz Koprivnice.
Izložene su krpene lutke Leonarde Jurković, Lucije Ledinski i Petre Salajpal učenica trećeg razreda Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, papirnati zmaj Eme Krapinec učenice prvog razreda iste škole i papirnati zmaj grupni rad učenika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.
Dječji radovi nastali su na likovno-kreativnim i lutkarskim radionicama koje je Društvo Naša djeca Koprivnica organiziralo u Dječjem tjednu u suradnji s osnovnim školama, vrtićima i Domom mladih.
Uz pomoć educiranih volontera i nastavnika, nekoliko stotina koprivničke djece izradilo je vrlo originalne prototipove igračaka i igara pokazujući koliko im je važna mogućnost da se kreativno izražavaju i provode slobodno vrijeme kroz igru.
Najbolji primjerci izabrani su za izložbu čiji je autor postave, ugledni likovni umjetnik i ilustrator Ivan Vitez.
Na otvaranju izložbe Ivan Vitez je istakao: – Igračka je važan i nezamjenjiv alat u pokretanju cjelokupnog intelektualnog i motoričkog mehanizma djeteta, ali i pojedinca od najranije dobi djetinjstva pa i odrastanja. Čovjek je stvoren kao igrivo biće, a upravo u sklopu ovog projekta pojam igrivosti spušten je do izvorišta igre. Naime, metodom igre, priče, likovnosti… potaknuta je kod djece kreativnost i mašta, a kao rezultat nastali su vrlo originalni prototipovi igračaka i igara.
Izložba dječjih radova ujedno je i završno događanje u sklopu projekta “Neka odrastanje bude dječja igra” koji je kroz niz aktivnosti omogućio tisućama djece diljem Hrvatske kvalitetno druženje kroz igru.
Društvo naša djeca Koprivnica kao član Saveza DND Hrvatske, uz pomoć u edukaciji volontera u sklopu projekta dobio je i sredstva za nabavu potrošnog materijala za kreativne radionice.

Ljubav djeci prije svega