Koprivnička dječja akcija među 10 najboljih u Hrvatskoj

Akcija Popevamo, tancamo i igramo se po podravski, koju su zajednički organizirali DND Koprivnica i Zajednica KUD-ova Županije uz podršku Turističke zajednice grada i Grada Koprivnice uvrštena je među 10 najboljih dječjih akcija u Hrvatskoj. Odlučio je to Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece razmotrivši čak 52 projekta za djecu. Povelje za Najakciju 2018. uručene su na svečanosti povodom Međunarodnog dana djeteta održanoj 20.11. u Gornjogradskoj vijećnici u Zagrebu. Koprivničku akciju predstavili su predsjednica Društva “Naša djeca” Koprivnica Jadranka Lakuš,dječji gradonačelnik Lovro Mršić i članica KUD-a Delovi Lucija Horvat koja je sve prisutne oduševila izvođenjem dječjeg podravskog napjeva.

Osnovni cilj ove akcije je njegovanje kulturne baštine našeg kraja, posebice očuvanje podravske kajkavštine. Nastojali smo u jednom projektu za djecu spojiti tipične tradicijske aktivnosti u Podravini kao što su domaći govor, folklor, naivno slikarstvo, gastronomija, igra i zabava. Sretni smo što su djeca uvidjela da puno veselja i zabave može donijeti obična krpena lopta, drvena frulica ili štap za igru, da je zabavno mijesiti koprivnjake i peći ih u krušnoj peći, da je daleko ljepše družiti se s vršnjacima u parku uz ples i pjesmu nego sjediti u osami sobe s tabletom. Ponosni smo naravno i što smo obogatili sadržaj Podravskih motiva- ističe Jadranka Lakuš koja je osmislila ovaj projekt.
U realizaciji akcije sudjelovali su FA Koprivnica, KUD Križevci, KUD Stari graničar Cirkvena, KUD Delovi i članovi DND Koprivnica kojima će ovo priznanje zasigurno dati novi vjetar u leđa u nastojanjima da uljepšaju dječje odrastanje.

Ljubav djeci prije svega