Učenica Patricija Mihoci: Dobra djela se ne rade zbog nagrada, jednostavno je odličan osjećaj kad se nekome pomogne

Nesebična i požrtvovna dobra djela koja su napravili osnovnoškolci prema svojim vršnjacima i drugoj djeci jučer su bila nagrađena na priredbi Naj dječje djelo koja je održana u dvorani koprivničkog Domoljuba.

Posjetitelji su osim dodjele nagrada uživali i u popratnom glazbenom programu koji su izvodili učenici, a posebno velik pljesak izmamili su plesači svojim energičnim i veselim plesom. No, glavni događaj večeri bila je dodjela nagrada djeci koja su sudjelovanjem u projektima i iskazanom empatijom prema onima manje sretnima u životu zaslužili ova priznanja. Jadranka Lakuš, predsjednica društva Naša djeca, iskazala je zadovoljstvo što se u Koprivnici prepoznaju dobra dječja djela.
– Ponosna sam što je Koprivnica među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koja je uvela ovu nagradu. Njome se javno odaje priznanje djeci za sve ono što su napravila da pomognu svojim vršnjacima, prijateljima, nepoznatim ljudima, starijima i svima ostalima. Djeca rade puno dobrih stvari, ali nažalost više se govori o onim lošim kao što su nasilje ili incidenti. Zato smo pokrenuli ovaj veliki projekt kojim su djeca dobila isti status kao i odrasli stanovnici – rekla je Jadranka Lakuš.
Ove je godine primljeno devet nominacija, a žiri je odlučio da svi oni zaslužuju nagradu. Nagrađeno je Vijeće učenika OŠ Antun Nemčić Gostovinski za prikupljanje novca namijenjenog učenicima slabijeg imovinskog stanja, učenici 2. a razred OŠ Đuro Ester koji pomažu svojoj prijateljici Lauri s ograničenom funkcijom ruku, učenik 3. a razreda PŠ Vinica Fran Žagar zbog mnogih akcija solidarnosti i humanosti, učenici pomagači 4. b razreda OŠ Đuro Ester koji pomažu prvašićima u učenju matematike, 4. a razred OŠ Đuro Ester koji već tri godine donira igračke, hranu i školski pribor Crvenom križu, učenici 4. c razreda iste škole koji su sudjelovali u brojnim radionicama s djedovima i bakama, 8. d i 8. b razredi OŠ Đuro Ester za doniranje hrane skloništu za životinje i Crvenom križu te za volontiranje u Udruzi slijepih i Socijalnoj samoposluzi.
Glavnu nagradu dobili su učenici 6. i 8. razreda OŠ Braća Radić, nositelji projekta Vršnjaci pomagači. Oni su pomagali svojim vršnjacima koji su nesigurni u sebe, izolirani ili imaju problem sa samoozljeđivanjem tako da su saznavali njihove teškoće pomoću sandučića povjerenja koji je postavljen u školi.
– U školi smo imali sandučić povjerenja u koji smo dobivali anonimna pitanja na koja smo mogli odgovarati kako bismo im pomogli. Također smo imali i projekt o samoozljeđivanju kako bi se ono smanjilo među vršnjacima. Mislim da smo zaslužili nagradu i svakako ću sudjelovati u još sličnih projekata, to je i cilj – rekla nam je jedna od pobjedničkih učenica Anett Glavak.
Patricija Mihoci, još jedna nagrađena učenica, istaknula je da se dobra djela ne rade zbog nagrada, već da je jednostavno odličan osjećaj kada se nekome pomogne.
– Pitanja koja smo dobivali u sandučićima bila su raznolika, od loših ocjena pa do problema u obitelji i s prijateljima. I bez sandučića djeca mogu pomagati, bilo to u Caritasu ili pomaganjem vršnjacima oko učenja – rekla je Patricija.
Iako je na manifestaciji dodijeljena glavna nagrada, dobra djela je teško, a možda i nepotrebno, rangirati na takav način. Svi učenici koji su se jučer našli na pozornici Domoljuba pokazali su da među mladima ima onih zbog kojih ne moramo brinuti za budućnost Koprivnice.

Ljubav djeci prije svega